Susret s predstavnicima kulture, akademske zajednice, poduzetnika, civilnog društva, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica

 

Benedikt XVI.: Slušanjem savjesti do svijetle budućnosti za Europu

Subota, 4. lipnja 2011 19:15

Papa Benedikt XVI. susreo se 4. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) s osobama iz javnog života, kulture, znanosti, politike, gospodarstva i sporta, s predstavnicima vjerskih zajednica te s članovima diplomatskog zbora.

Praćen burnim pljeskom, Sveti Otac ušao je u dvoranu gdje su mu dobrodošlicu izrazili vokalisti folklornog ansambla "Lado" crkvenim pučkim napjevom "Svetoj žrtvi uskrsnici".

Pozdravljajući nazočne uzvanike Papa je kazao da je HNK znakovito mjesto koje izražava "nacionalni i kulturni identitet. Moći susresti vas ovdje, zajedno okupljene, još je jedan razlog duhovne radosti, jer Crkva je otajstvo zajedništva i uvijek se raduje zajedništvu u bogatstvu različitosti. Sudjelovanje predstavnika drugih Crkvi i kršćanskih zajednica, kao i židovske i muslimanske religije, potvrđuje da religija nije neka zasebna stvarnost u odnosu na društvo, nego njegova prirodna sastavnica, koja trajno priziva okomitu dimenziju, to jest, slušanje Boga kao uvjet traganja za općim dobrom, pravednosti i pomirenja u istini."

Pitanje savjesti bila je središnja tema Papinog obraćanja osobama iz javnog i vjerskog života, jer kako je rekao, tema savjesti je "transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini."

"Naravno, mislim na Europu", istaknuo je Sveti Otac, "čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti na političko-institucionalnoj razini. Valja priznati i razvijati velika dostignuća modernoga doba, to jest, priznavanje i jamstvo slobode savjesti, ljudskih prava, slobode znanosti i time, slobodnoga društva, ali pri tom zadržati otvorenima razum i slobodu prema njihovu nadnaravnom temelju, kako bi se izbjeglo to da se ta dostignuća samo izbrišu, kao što nažalost nerijetko možemo ustvrditi", upozorio je Sveti Otac. // pročitajte više...

 

Pozdravimo papu Benedikta XVI. na zagrebačkim ulicama Subota, 4. lipnja 2011. 16:28

 

Govori

Obraćanje svetoga oca Benedikta XVI. (pdf, 61 kB)

Pozdravni govor zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Vijeća HBK za kulturu i crkvena kulturna dobra (pdf, 74 kB)

Govor prof. dr. sc. Nike Zuraka, člana Papinske akademije za život (pdf, 244 kB)

 

Fotogalerija


Izvor: papa.hr