Papa s predstavnicima duhovnih zvanja na molitvi večernje u zagrebačkoj katedrali

 

»Blaženi Alojzije Stepinac uzor je kršćanskog mučeništva«

Nedjelja, 5. lipnja 2011 18:04

"Od srca vas pozdravljam te vam zahvaljujem za svjedočanstvo koje dajete Crkvi kao što su to učinili toliki Pastiri i Mučenici u ovoj zemlji od svetog Dujma sve do blaženog kardinala Stepinca, ljubljenog kardinala Kuharića i mnogih drugih", riječi su koje je Benedikt XVI. uputio biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u pozdravnom govoru na početku molitve Večernje u zagrebačkoj katedrali.

Kako je istaknuo Sveti Otac, u molitvi se želi na poseban način prisjetiti blaženoga Alojzija Stepinca, "neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji herojski život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu".

Naime, kako je istaknuo Sveti Otac, taj nezaboravni biskup postao je "živa slika Krista, pa i Krista patnika".

"Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, 'odvjetnik' svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika. Da, postao je 'branitelj' Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom", poručio je Papa. // pročitajte više...

 

POZDRAV KARDINALA BOZANIĆA: »Hvala za svu ljubav koju ste nam i ovim pohodom očitovali« Nedjelja, 5. lipnja 2011. 17:36

Papa posjetio zagrebačkog nadbiskupa u Nadbiskupskome dvoru Nedjelja, 5. lipnja 2011. 19:44

 

Govori

Nagovor svetoga oca Benedikta XVI. (pdf, 73 kB)

Zahvalni govor zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića (pdf, 58 kB)