Nadbiskup Barišić: Papa nam je dao nadu i perspektive materijalnog i duhovnoga rasta

 

"Poruke koje nam je Papa uputio poruke su ohrabrenja ne samo mladima i obiteljima nego i nama svećenicima ali i svim ljudima dobre volje. One će, zasigurno, imati odjeka i na društveni i politički život ali i na osobnom duhovnom planu svakoga pojedinca", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić osvrćući se na apostolski pohod Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Mons. Barišić je pritom podsjetio na važnost zajedništva na koju je Sveti Otac pozvao kako ljude u Crkvi, koja se okuplja oko Isusa Krista, tako i one u društvu, našem narodu.

Nadbiskup je istaknuo da je u svim dimenzijama susreta sa Svetim Ocem očitovana ozbiljnost, svečanost, ljudska i vjernička dostojanstvenost i duhovnost te da je cijelo vrijeme bila vidljiva radost i ozarenost kako vjernika tako i samoga pape Benedikta.

Svaki Papin govor i susret imao je svoju posebnost, od onoga s političarima, javnim i kulturnim djelatnicima u HNK, s mladima na Trgu, s obiteljima i svim hodočasnicima na hipodromu do Papina susreta s nama svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u katedrali, naglasio je nadbiskup Barišić te nastavio: "Svaki susret nosio je u sebi srce i dušu te ponos hrvatskom narodu. On je promovirao naš narod, a sada mi moramo u svom životu i radu promovirati poruke koje nam je uputio i ostvariti vrednote na koje nas je pozvao".

Papa nam je dao nadu i perspektive materijalnog i duhovnoga rasta, istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup, kazavši da ga je osobito dirnula Papina jednostavnost i blizina. "Papa ne želi ovacije niti svrće pozornost na sebe nego upućuje na Isusa Krista. On nije zapreka ni 'zid' nego Božji glas i 'staklo', odnosno transparentnost prema Bogu." (ika / gk)